Kablosuz yangın alarm sistemleri, kablo çekiminin yapılamadığı veya kablo kirliliğinin istenmediği alanlarda; müze ve tarihi eserlerin korunduğu alanlar, cami, fabrika, depolar, ofis, konut gibi alanlarda veya yenilenmesi gereken sistemlerde kablo altyapısının değiştirilebilmesinin mümkün olmadığı hastane, otel gibi yaşayan binalarda tercih edilmektedir.
Yangın algılama sistemlerinin kullanım amacı, binada ya da tesiste bulunan insanlara haber vererek can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Kablosuz yangın alarm sistemi mutlaka EN54-25 standartlarına sahip olmalıdır. Akredite kurumlar tarafından, tanımlanmış olan çeşitli zorlayıcı testlerin yapılması ile verilen EN54-25 belgesi ile kablosuz yangın alarm sisteminin kararlı çalışması ve haberleşmesinin güvenilebilir olması yasal olarak belgelenmiş olur. Belgenin ana amacı kablosuz sistemlerin en az kablolu sistemler kadar güvenilir olmasını sağlamaktır. Sahada kullanılmış olan kablolu yangın alarm sistemlerinde yaşanan problemlerin çok büyük bir kısmı kablo altyapısından/işçiliğinden kaynaklanmakta veya standartlara uygun olmayan kabloların kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Bu açıdan bakınca EN54-25 sertifikalı bir kablosuz yangın alarm sistemi bazen kablolu sistemlere göre daha sorunsuz çalışabilir. Haberleşmede 433 veya 868 Mhz frekans kullanılabilir. Sistemin 868 Mhz çalışması, radyo ve telsiz frekansları ile karışmadığı için çok daha kararlı çalışan ve sinyal kayıplarının minimuma indirilmesine olanak sağlar. Kablosuz sistemlerin en önemli unsurlarından biri çekim mesafesidir, çekim mesafesinin yetmediği alanlarda sisteme tekrarlayıcı modül (repeater) bağlanabilmeli ve mesafe arttırılabilmelidir. Teknim ürünlerinde bir koordinatöre bağlanacak birden fazla tekrarlayıcı ile açım alanda 2500 metreye kadar çekim mesafesi arttırılabilir. Bir diğer önemli konu ise kablosuz cihazların pil ömrüdür. EN54-25 standartlarına göre pil ömrü en az 3 yıl olmalıdır, Teknim ürünlerinde 8 yıla varan pil ömrü vardır. Pilin bitmesine yakın pil zayıf uyarısı vermektedir.
Kablosuz yangın algılama sistemleri, mevcut kablolu sistemin kurulu olduğu büyük ölçekli binalar için yardımcı alt sistem olarak da kullanılabilir. Bu şekilde kullanılması mevcut sisteme esneklik kazandırır ve kolayca genişleyebilme imkanı ile sistemin tamamen yenilenmesi maliyetinden kurtarır.
Hem adresli yangın hem de konvansiyonel yangın ile birlikte hibrit yapıda yani kablolu ve kablosuz uç birimler birlikte kullanılabilir. Böylece sisteme esneklik kazandırmakta ve maliyet düşürme konusunda fayda sağlamaktadır.
Kablosuz Yangın Alarm Sisteminin Avantajları
Kablosuz teknoloji kablolu algılama ve alarm sistemlerinin kurulumu ile karşılaştırıldığında hızlı ve basit kurulum özelliği ile benzersiz avantajlar sunar;
Kablolu Sistem Kadar Güvenilirdir.
Hızlı Kurulum ve Minimum Kesinti sağlar
Estetik Olmayan Kablo Görünümü yoktur.
Esnek Yapıya sahiptir.
Mevcut Kablolu Sistemlerin Genişletilmesi Amacıyla Kullanılabilir.
İşçilik Maliyetlerinden Tasarruf sağlar
Kablo Maliyetlerinden Tasarruf sağlar
Zaman Maliyetlerinden Tasarruf sağlar
Kablosuz Yangın Alarm Sistemlerinin Tarihçesi
Windsor Kalesi Yangını 1992
Windsor kalesindeki yangının kablosuz yangın alarm endüstrisi üzerinde büyük etkisi oldu. Kale ve kraliyet mülkü tarafından yönetilen diğer birçok eski bina, yangından korunma için standart ulusal yönergeleri takip etmek zorunda değildi. Bu ayrıcalık, yangının yıkımından ve ardından yeniden inşa maliyetinden sonra kaldırıldı. Artık bu kablosuz teknolojiyi kullanan yangın alarm sistemlerine sahip olması gereken birçok bina vardı. Talepteki bu artış, sistemlerin güvenilir olması ve yangın yönetmeliklerine uygun olması gerektiğinden teknolojide gelişmelere neden oldu.
Kablosuz Yangın Alarm Sistemlerinin Uluslararası Standartları
EN54-25 Avrupa Normları
EN54-14 Avrupa Normları
NFPA-72 Amerikan Normları
BS 5839-1 İngiliz Standartları
Kablosuz Yangın Alarm Sistemlerinin Şeması
Adresli Yangın Yangın Alarm Şeması
Konvansiyonel Yangın Alarm Şeması
Kablosuz Yangın Alarm Sisteminde EN54-25 Standardı Zorunludur.
Kablosuz yangın algılama sistem bileşenlerinin tümünde EN54-25 standardı olması zorunludur.
Kablosuz hırsız alarm sistemlerinde kullanılan duman dedektörlerinin bağlı olduğu sistem, EN54 sertifikalı bir yangın algılama sistemi olmadığından YANGIN YÖNETMELİĞİNE AYKIRIDIR, KULLANILMAMALIDIR. (Bknz: BYKHY, Madde 74)
Standalone çalışan pilli duman dedektörleri de bir sisteme bağlı çalışmadığından YANGIN YÖNETMELİĞİNE AYKIRIDIR. (Bknz: BYKHY, Madde 74)
TEKNİM Kablosuz Yangın Alarm Sistemleri, tüm EN54 / EN54-25 sertifikalarına sahip ve Yangın Yönetmeliğine uygun sistemlerdir, güvenle kullanılabilir.